Interview Zarayda Groenhart |Jouw Later, Nationale Nederlanden

Beeld: Jouw Later - Nationale Nederlanden‘Je financiële toekomst goed voor jezelf regelen geeft ook een gevoel van trots’

Zarayda Groenhart | TheWhyGirl

Drie jaar geleden besloot ze haar droom waar te maken en startte een eigen bedrijf. Inmiddels is ze als ondernemer met een online platform en productiehuis een grote inspiratie voor vele andere ondernemers. Ook op financieel gebied gaan de zaken goed en lijkt Zarayda Groenhart zorgeloos te kunnen leven, maar hoe zit dat met later? We vragen het haar zelf.

TheWhyGirl.com is het platform waar Zarayda haar kennis deelt en daarmee creatieve ondernemers helpt en inspireert om een succesvolle online onderneming te runnen. “Succes is voor iedereen anders”, vertelt Zarayda. “Voor mij persoonlijk betekent dit kunnen samenwerken met mensen die me inspireren, maar ook de vrijheid hebben om mijn eigen tijd en agenda te bepalen. Het is een combinatie van verschillende elementen die mij het gevoel geven van succes.” Daarnaast vindt ze geld verdienen ook een belangrijke voorwaarde. “Dat geldt zeker ook voor creatieve ondernemers. Met name bij vrouwen merk ik dat het zakelijke aspect niet altijd prioriteit heeft, maar feitelijk ben je dan een hobby aan het uitoefenen. Dat is natuurlijk ook goed, maar dat is niet hetzelfde als ondernemen. Ik ben er ook van overtuigd dat als je durft te kijken naar hoe je geld kunt verdienen met creativiteit, je ook meer kunt geven. Op mijn platform bijvoorbeeld is 90% van alles wat we doen en maken gratis, maar dat kan alleen omdat de 10% waar we inkomsten mee genereren staat als een huis.”

Als ondernemer heb ik nu de fase bereikt om na te denken over mijn toekomst over 10, 20 of zelfs 30 jaar

Kennis delen
Die zoektocht naar financiële zorgeloosheid is een van de thema’s waar Zarayda regelmatig haar ervaringen en bevindingen over deelt. “Ik wil die kennis graag delen, omdat ik zelf ook veel geleerd heb van de ervaringen van anderen. Dus toen ik net een jaar bezig was en in een maand tijd een bedrag zo groot als mijn oude jaarsalaris wist te verdienen, wilde ik laten zien hoe ik dat voor elkaar had gekregen. Het is niet dat ik vertel hoe je het moet doen, maar ik kan wel vertellen welke keuzes daarbij horen en welke inzichten ik heb gekregen. Soms zijn het ook praktische tips, maar het is vooral het eerlijke verhaal. Ondernemen is immers vallen en opstaan.”

Nadenken over later
Nu het goed gaat met haar onderneming merkt Zarayda voor het eerst dat er ruimte is om na te denken over later. “De eerste paar jaar sta je als ondernemer altijd in de survivalmode. Pas als je in de fase terecht komt waarin je echt geld gaat verdienen met de dingen die je doet, komt er een bepaalde rust om na te denken over de komende 10, 20 of zelfs 30 jaar. In die fase zit ik nu. Deels heeft het misschien ook te maken met het overlijden van mijn vader anderhalf jaar geleden. Toen hij ziek was heeft hij een tijd bij mij in huis gewoond en hebben we veel kunnen praten. Het doet je ook beseffen dat het leven niet altijd loopt zoals je denkt of hoopt. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik wil stoppen met werken, maar het is niet realistisch om te denken dat je tot je 92e door kunt werken.”

Ik kan me nu niet voorstellen dat ik wil stoppen met werken, maar het is niet realistisch om te denken dat je tot je 92e door kunt werken

Idealen
Zarayda staat zoals ze zelf zegt ‘aan het begin van haar zoektocht’. “Ik heb met mezelf afgesproken dat 2016 en 2017 de jaren zijn waarin ik beter weet dan ooit welke keuzes ik wil maken voor financiële zorgeloosheid nu en in de toekomst.” Ook met bevriende ondernemers spreekt ze hier de laatste tijd meer over. “Het heet dan niet ‘het pensioengesprek’, maar we hebben het wel over belangrijke levensgebeurtenissen en hoe die ideale toekomst er voor ons uit ziet. Zelf droom ik van een stressvrij leven, waarin ik genoeg middelen heb om, zowel zakelijk als privé, met anderen samen de dingen te doen die ik zou willen doen. Ook hoop ik, en ik denk dat dat voor veel creatieve ondernemers geldt, dat ik ooit het punt bereik dat je werkt omdat je dat wilt en niet omdat het moet. Dus dan is het heel belangrijk om je financiële toekomst goed voor jezelf te regelen. Dat geeft niet alleen rust, maar ook een bepaalde vorm van trots.”

Tekst Christine Spanjaard | Fotografie Nationale Nederlanden
Dit interview is gepubliceerd in Jouw Later, denken en doen. Een uitgave van Nationale Nederlanden (juni 2016)